Пам’ятка з питань пожежної безпеки

Создано: 08.07.2019

p68940З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність загорання сільгоспугідь. Основними причинами виникнення пожеж в агропромисловому комплексі є сукупність погодних факторів, 

недотримання правил пожежної безпеки та планів дій щодо пожежного захисту сільгоспугідь у літній пожежонебезпечний період.

З метою недопущення виникнення пожеж аграріям району (одноосібникам, фермерам, орендарям, агропідприємствам) пропонується:

- провести інструктивні наради з відповідальними особами, працівниками, головними інженерами, механіками, бригадирами тракторних бригад сільгосппідприємств щодо забезпечення пожежної безпеки на період збирання та зберігання врожаю і заготівлі грубих кормів;

- скласти та затвердити схематичні плани протипожежного захисту врожаю, на яких нанести: смуги прокосів, місця розміщення зернотоків, зерноскладів, польових станів, скиртування грубих кормів, місць встановлення знаків пожежної безпеки, тракторів з плугами, перекриття тимчасових доріг тощо;

- підготувати до використання пожежну і спеціальну техніку, обладнання та інвентар для гасіння пожеж, створити резерв пально-мастильних та вогнегасних матеріалів, провести навчання відповідальних працівників;

- відновити, обладнати та привести у відповідність протипожежне водопостачання, підготувати для забору води всі наявні водонапірні башти, пожежні водоймища, інші інженерно-технічні споруди протипожежного призначення та під’їздні дороги до них;

- забезпечити сертифікованими вогнегасниками об’єкти сільськогосподарського виробництва, провести роботу щодо вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій зерноскладів і складів грубих кормів;

- організувати патрулювання пожежонебезпечних ділянок сільгоспугідь із залученням до цієї роботи громадських організацій та населення, забезпечити їх засобами наглядної протипожежної агітації та знаками попереджувального характеру;

- організувати виготовлення агітаційних матеріалів щодо збереження врожаю від вогню (трафарети, листівки, панно, знаки безпеки тощо) і встановити їх у місцях збирання врожаю, зберігання та переробки зерна і грубих кормів;

- систематично проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо дотримання правил пожежної безпеки при переміщенні по території сільськогосподарських угідь.

До відома керівників господарств, фермерів та орендарів рекомендації щодо необхідності здійснення заходів перед початком та у період збирання врожаю, а саме:

- на автошляхах, що проходять через хлібні масиви, встановити щити з написами про заборону паління, користування відкритим вогнем, проїзду автомобілів, тракторів без іскрогасників;

- хлібні поля розділити на ділянки не більше 50 га, між ними зробити прокоси шириною не менше 8 м, уздовж прокосів проорати смуги шириною не менше 4 м;

- обкосити хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, лісосмуг, автошляхів, залізниць, уздовж обкосів проорати смуги шириною не менше 4 м;

- встановити біля хлібних масивів, на яких проводиться збирання врожаю, трактор з плугом та пристосовану до пожежогасіння сільгосптехніку;

- скирти соломи розташувати на відстані не ближче 20 м від доріг, 15 м – до ліній електромереж, 50 м – до будинків та споруд. Площа основи скирти не повинна бути більше 300 кв. м, відстань між ними – не менше 20 м;

- заборонити спалювання стерні, пожнивних залишків, а також сухої трави уздовж доріг та розведення вогнищ на полях.

Пожежі за лічені хвилини можуть знищити результати праці багатьох місяців! І про це варто пам’ятати та недопускати порушень правил пожежної безпеки.

Просмотров: 74