Бесплатные шаблоны Joomla

До уваги суб'єктів господарювання, керівників підприємств, установ та організацій району!

Создано: 13.11.2020

ТИМЧАСОВІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

для підприємств, організацій, установ щодо організації протиепідемічних заходів при здійсненні дозволених видів діяльності, які передбачають виробничу діяльність без приймання відвідувачів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)

(крім тих, на які розроблені відповідні Тимчасові рекомендації, затверджені постановами головного державного санітарного лікаря України)

1. Перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам.

Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,20С або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.

При проведенні вимірювання температури тіла контактним методом, забезпечується обов’язкова дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.

2. На вході до приміщення/установи організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка тощо).

3. Між робочими місцями бажано забезпечити відстань не менше ніж 1,5 метри.

4. Суб’єкт господарської діяльності забезпечує:

- постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах. Використання багаторазових рушників не рекомендується;

- проведення періодичного інструктажу працівників щодо дотримання протиепідемічних заходів;

- вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів і провітрювання не рідше, ніж кожні 2 години та після закінчення робочого дня/зміни;

- централізований збір використаних ЗІЗ, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшим видаленням, як твердих побутових відходів;

5. Працівники повинні:

- регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;

- утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо;

- самоізолюватись у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Особи, що мають ознаки респіраторних захворювань, зобов’язані:

• при підвищенні температури тіла чи появі інших симптомів ГРЗ залишитися вдома;

• повідомити по телефону сімейного лікаря, керівника амбулаторії за місцем проживання, вказавши на наявну симптоматику, про контакт з хворим на COVID-19 (при наявності).

За відсутності декларації з сімейним лікарем на регіональну гарячу лінію COVID-19 – телефон 095 133 56 01.

У вечірній/нічний час при значному погіршенні стану здоров’я викликати бригаду екстреної медичної допомоги.

• повідомити телефоном керівника про причину відсутності на робочому місці;

• виконувати рекомендації сімейного лікаря та фахівців територіального органу громадського здоров’я щодо дотримання заходів, спрямованих на запобігання поширення COVID-19.

В групі ризику щодо розвитку ускладнень особи, які мають:

• тяжкі хронічні захворювання легень і серцево-судинної системи;

• ниркову недостатність;

• імуносупресивні стани (первинний і вторинний імунодефіцити);

• тяжкі алергічні захворювання або стани;

• аутоімунні захворювання;

Рекомендації з дезінфекції:

• Очищення поверхонь має передувати будь-якому процесу дезінфекції.

• Очищення поверхонь слід здійснювати послідовно від найменш забруднених (найчистіших) до найбільш забруднених (найбрудніших) областей та від вищих рівнів до нижчих. Підлогу необхідно очищати в останню чергу.

• Розчини для дезінфекції необхідно готувати та використовувати, дотримуючись концентрації та часу експозиції відповідно до рекомендацій виробника. Занадто високі концентрації збільшують токсичний вплив на осіб, які контактують з розчином, та можуть пошкодити поверхні. Необхідно застосовувати достатню кількість дезінфекційного розчину, аби поверхні залишалися вологими на час експозиції, і дезінфекційний засіб міг знищити збудника.

• можуть бути застосовані наступні засоби для дезінфекції:

- етанол 70 - 90 %;

- засоби на основі хлору (наприклад, гіпохлорит - 0,1 % (1000 VZV‰) для загальної дезінфекції внутрішнього середовища закладу або 0,5 % (5000 ‰) при забрудненні великою кількістю біологічної рідини);

- перекис водню > 0,5 %.

• Для даних дезінфікуючих засобів рекомендовано дотримуватись часу експозиції не менше однієї хвилини або відповідно до рекомендацій виробника.

• Розчини хлорвмісних дезінфекційних засобів слід зберігати в непрозорих ємностях у добре провітрюваному, закритому приміщенні, що не піддається впливу прямих сонячних променів. Кожного дня слід готувати свіжий розчин.

• Дезінфекцію рекомендовано проводити шляхом протирання, використовуючи ганчірку або серветку, змочену розчином.

• Відкриті ультрафіолетові випромінювачі (далі - УФ-опромінювачі) можуть використовуватися для дезінфекції повітря в закритих приміщеннях та поверхонь після використання дезінфекційних засобів за умов відсутності людей.

• Екрановані УФ-опромінювачі можуть використовуватися в закритих приміщеннях в присутності людей для боротьби з інфекціями, що передаються повітряним шляхом (туберкульоз, кір та захворювання, викликані вірусом вітряної віспи).

• Працівники закладу мають бути проінформовані про графік проведення дезінфекції поверхонь в приміщеннях, щоб усвідомлювати ризики при контакті з поверхнями і обладнанням та уникнути забруднення рук під час виконання обов'язків. Особливу увагу слід приділяти очищенню поверхонь, до яких часто торкаються, таких як дверні ручки, вимикачі світла, столи тощо.

Просмотров: 8